Met een groot aantal banken is er in België heel wat keuze als het gaat over een lening aanvragen. Belgen hebben geen schrik om schulden te maken bij een bank. Je kan een lening gebruiken voor een auto aan te kopen, een woning van jou te maken of voor andere persoonlijke redenen. Banken hebben heel wat mogelijkheden voor klanten en potentiële klanten. En daar kan jij gebruik van maken. Uiteraard kan je niet zomaar geld krijgen, je moet aan enkele voorwaarden voldoen. Welke dat zijn ontdek je in dit artikel.

Vraag hier je lening aan!

Een bank die geld geeft is een risico voor de bank. En het is altijd al belangrijk geweest om het risico zo klein mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat ze willen weten wie de klant is en of hij de schulden ook kan terug betalen. Jij als klant kan dat eenvoudig bewijzen. Door enkele loonfiches voor te leggen als je de aanvraag doet. Dan kan de bank twee zaken bekijken. Namelijk dat je effectief aan het werk bent en hoeveel je inkomsten zijn. Een bank zal dan berekenen hoeveel je kan lenen. Er is een algemene regel dat je 1/3e van je inkomsten kan spenderen aan leningen.

Als je samen met je partner leent is dat bedrag natuurlijk hoger, dan kan je ook meer afbetalen per maand. De slogan geld lenen kost ook geld is niet zomaar ontstaan. Dat is om mensen er attent op te maken dat je ook nog kosten moet betalen op de lening. Hoeveel die kosten zijn hangt af van het soort lening, het bedrag dat je ontleent en de duurtijd. In een bankkantoor kan je makkelijk navragen hoeveel je precies aankan. Maar als je het snel zelf wil doen dan kan je dat doen via de website van een bank. Klik door naar de pagina met lening simulaties en voer daar de instructies uit. Het is zeer eenvoudig, namelijk een bedrag invullen en de periode van afbetaling kiezen.

Hoe langer je wil afbetalen hoe lager het maandelijks bedrag, maar ook hoe meer kosten je zal betalen. Omgekeerd is dat je minder kosten zal moeten betalen, maar je maandbedrag zal hoger liggen. Hier moet je zelf bekijken wat de mogelijkheden zijn en wat je zelf nog aankan. De meeste mensen kiezen om zo lang mogelijk af te betalen, ook al betaal je dan meer kosten. Maar aangezien het bedrag per maand dan lager is, voel je het minder aan de portefeuille. Elke optie heeft zijn voor en nadelen. Vraag gerust na in de bank hoe je dit het beste kan aanpakken.

Vraag hier je lening aan!

De bank die je kiest om een lening aan te vragen is tegenwoordig ook een keuze die je zelf kan maken. Je moet niet meer lenen bij je vaste bank. Maar je kan ook een lening aanvragen bij een andere bank. Dat terwijl al je bankzaken vast blijven bij een andere bank. Alle gemak dus voor jou als klant, daar spelen banken goed op in tegenwoordig.