Ontdek hier de beste woonlening die je kan aanvragen!

lening

De beste woonlening, iedereen is er naar op zoek. En met dit artikel hoef je de zoektocht misschien niet meer verder te zetten. Eens je dat droomhuis hebt gevonden wil je snel de banken aflopen om een lening te bespreken. Het echte werk kan dan beginnen. Hoeveel spaargeld kan je inbrengen, aan welke rente wil en kan je lenen en hoe gaat een bank jouw project beoordelen. Allemaal vragen waar je snel een antwoord op wil.

De beste woonlening aanvragen? Klik hier!

Er komt dus heel wat kijken bij een woonlening. Het doel is dat jij een een huis kan kopen, maar eer je zover bent zijn er enkele zaken die je eens goed moet bekijken. Een eerste punt is het inkomen dat jij en je partner kunnen aantonen. De meeste inkomsten haal je uiteraard uit een vaste job. Andere inkomsten kunnen huur zijn van huizen of appartementen, ook die cijfers moet je meenemen als je een berekening wil uitvoeren om een woonlening te verkrijgen.

Heb je alle cijfers van de netto inkomsten bij mekaar geteld, dan weet je al ongeveer hoeveel je aan een woonlening kan uitgeven. Er is een algemene regel dat je 1/3e van je inkomsten kan besteden aan leningen. Al zijn er nu vaak banken die hogere leningen toestaan. Uiteraard moet je hier zelf een beslissing in nemen waar je je goed bij voelt. Een mooi huis hebben is één ding, een te duren lening is weer iets waar je vele jaren de gevolgen van zal dragen. Je wil misschien nog aan gezinsuitbreiding doen, jaarlijks een mooie reis maken of andere aankopen doen. Een auto koop je vaker en daar ga je ook in vele gevallen een lening voor nodig. Dat is al een andere lening die je niet kan spenderen aan een woonlening.

De uitgaven spelen dus uiteraard ook mee. Heb je andere lening zoals voor je auto, een ander huis, alimentatie en andere vaste kosten die maandelijks terugkomen. Die moet je ook vermelden aan een bank zodat zij weten welk uitgave patroon er is. Heb je al enkele leningen lopen en is er geen ruimte meer voor een nieuwe woonlening, dan zal een bank eerder negatief zijn om jouw lening goed te keuren.

De rente waaraan je kan lenen hangt af van de quotiteit. Dit percentage is een weergave van hoeveel je zelf in de lening kan inbrengen. Je kan je eigen spaargeld gebruiken om in te brengen in de lening. Een quotiteit van 80 % wil zeggen dat je 20 % zelf kan inbrengen. 100%, dan moet je alles lenen en ligt je rente ook hoger. Kies je ervoor om ook akte kosten van lening en notaris erbij te lenen dan spreken we van een quotiteit van 110 %. Er bestaan dus mogelijkheden als je zelf geen spaargeld hebt, of je wil je spaargeld onaangeroerd laten, om alsnog een lening te krijgen. Banken bieden vele opties aan, dus voor ieder kan er wel een woonlening uit de bus komen.

Wil je een vaste of variabele rente? Een afweging die je zelf moet maken, al zullen ze je wel goed adviseren als je in gesprek bent met een bank. Een vaste rente wil zeggen dat je voor de gehele duurtijd dezelfde maandelijkse aflossing zal betalen, ongeacht of de rente stijgt of daalt. Bij een variabele rente is je maandelijkse aflossing wel afhankelijk van de rente. Deze rente kan om de zoveel tijd herbekeken worden. Stijgt de rente, dan betaal je meer maandelijks, bij een daling betaal je minder.

Koop je een eerste woning, dan kom je ook in aanmerking voor een korting op de kosten. Per gewest verschillen deze percentages. De waarde van het Kadastraal inkomen speelt ook een rol. Heb je geen, 1 of 2 kinderen ten laste dan mag het K.I. 745 euro zijn. Dan moet je niet 10% maar 5% kosten betalen. Dat scheelt wel op de aankoop van een woning.
De berekening van dit alles kan je trouwens op alle banken websites uitvoeren. Via een makkelijke simulatie tool kan je door het invoeren van je inkomsten en uitgaven berekenen hoeveel je kan lenen over een gekozen periode.

Alles over de woonlening: klik hier!

De periode van de lening zal ook bepalen hoeveel je maandelijks moet betalen. Leen je op 10, 15, 20 jaar dan betaal je maandelijks meer. Betaal je 30 jaar of zelfs nog langer, dan ligt de maandelijkse afbetaling lager, maar dan is de kost van je lening ook een pak hoger. Dus dat is alweer een keuze die je moet maken. 40 jaar lenen, het kan, maar banken gaan ervan uit dat je lening is afbetaald op 67 jaar. Maar laat het allemaal rustig op je afkomen.

Let op: geld lenen kost ook geld.