Banken hebben de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan om zoveel mogelijk gevallen te helpen met een lening. De drie bekende vormen, woonlening, autolening, persoonlijke leningen kennen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn nog heel wat soorten bijgekomen. Net omdat er noodzaak naar is en niet iedereen de drie bovenvermelde leningen nodig heeft. Zo heb je bijvoorbeeld minileningen die aan populariteit stijgen. Maar daarnaast heb je ook de sociale lening. Het woord zegt het zelf al, sociale lening is een soort die bij de overheid ontstaan is.

Vind nu de goedkoopste lening!

Sociale leningen kan je verkrijgen bij het Vlaams woningfonds. En dan hebben we het al over een woning aan te kopen. Dat is altijd al een serieuze investering geweest. Een degelijke woning, er mag zelfs nog wat werk aan zijn kost je al snel heel wat geld. Dan moet je er de werken nog eens bijtellen en een hoop andere kosten. Een kost waar veel mensen vaak niet aan denken zijn de schrijfkosten van de notaris. Dat komt er ook nog eens bij en dat kan je vaak niet extra lenen. De kosten voor de notaris kan je op daarvoor bestemde websites berekenen. En dan hangt het nog eens af van klein of groot beschrijf van de woning. Dat hangt vast aan het Kadastraal inkomen van de woning. Een hoop zaken dus om rekening mee te houden. Als je gaat informeren voor een sociale lening zal je ook al het nodige horen. Maar dan moet je vooral letten op de voorwaarden van de sociale lening zelf.

Deze is interessant tot een bepaald plafond. Het is enkel mogelijk om een sociale lening aan te vragen als je niet meer inkomsten hebt dan een bepaald bedrag. Zit je daarboven dan zullen ze je doorverwijzen naar de klassieke banken. Wat de sociale lening net zo interessant maakt is de lage rente. Deze ligt altijd vast en zal niet wijzigen volgens je situatie. Het is wel zo dat de overheid jaarlijks een budget voorziet om die sociale leningen uit te delen. Eens dat budget opgebruikt is kan je dus in principe dat jaar geen sociale lening meer aanvragen. Dan moet je wachten tot het volgende jaar. Dus hou daar wel rekening mee als je een woning wenst aan te kopen.

Vind nu de goedkoopste lening!

De verwerkingstijd van een sociale lening is ook iets langer dan bij een bank. Het kan tot ongeveer 6 weken duren, waar een bank er 2 weken over doet. Dit kan je melden aan de verkoper, zodat hij weet dat hij iets langer zal moeten wachten voor de uiteindelijke bevestiging van aankoop. Het bedrag dat je kan lenen met een sociale lening hangt ook af van de locatie. Alsook het aantal personen ten laste zal bepalen hoeveel je kan lenen. Zeker een interessante vorm als je aan lage rente wenst te lenen voor een woning.