Een bank binnen stappen, een lening aanvragen en denken dat je ze zomaar krijgt. Die vlieger gaat natuurlijk niet op. Een bank zal je heel wat voorwaarden laten weten, waar jij steeds aan moet voldoen. De banken crisis is al enkele jaren geleden en banken hebben iets meer vertrouwen om leningen te geven, maar dat wil niet zeggen dat je zonder verwachtingen een lening kan krijgen. Het risico moet nog steeds zo laag mogelijk blijven en alleen jij kan dat risico zo laag mogelijk houden.

Vind nu de goedkoopste lening!

Een bank wil zekerheid dat de ontlener volledig de lening kan terug betalen. Over welke som geld het ook gaat, jij moet maar zien te bewijzen dat je het geld hebt om op termijn alles terug te betalen. Ook al maak je de mooiste complimenten, je woorden zijn niet voldoende om een bank te overtuigen. Waar het wel over gaat is dat jij inkomsten hebt om de lening terug te betalen. En bij de terug betaling gaat het niet alleen over het kapitaal, maar ook over de kosten die je moet terug betalen. Het kostenpercentage zal er extra bijkomen en samen met het ontleende geld moet je alles maandelijks afbetalen. Het aantal maanden kan je vaak nog kiezen, wat goed uitkomt voor jou. Leen je met een korte betaaltermijn, dan betaal je het minst kosten, maar dan heb je wel een hoger bedrag per maand. Andersom, betaal je meer kosten als je meer maanden de afbetaling doet en betaal je dus ook meer af. Dat moet je zelf maar zien uit te rekenen wat je mogelijkheden zijn en waar je je het best bij voelt.

De slogan ‘geld lenen kost ook geld’ is dus niet zomaar in het leven geroepen. Je moet dus weten dat je bij een terug betaling kapitaal en kosten moet terug betalen.

Als je dus een lening wil aanvragen moet je de bank je inkomsten voorleggen. Dat kan uit loondienst zijn of via een zelfstandige zaak. En dan moet je weten dat een bank ongeveer 1/3e van je inkomsten aan lening zal toestaan om te lenen. Dat is een maatregel om zowel bank als klant te beschermen. Veel mensen vergeten wel eens dat ze na de afbetaling ook nog andere kosten moeten terug betalen. Zoals elektriciteit, verwarming, boodschappen en hobby’s. Het is een hele boterham die je maandelijks moet betalen.

Vind nu de goedkoopste lening!

Als je inkomsten hebt kan je de bank overtuigen dat je de lening volledig kan terug betalen. Maar ze kijken ook naar je andere uitgaven. Dat kunnen andere leningen zijn of alimentatie die je nog moet betalen. Die tellen mee in de berekening en wat er dan nog overblijft met dat bedrag kan je een nieuwe lening aanvragen. Je kiest zelf een bank uit waar de kosten het laagst zijn, want dan betaal je maandelijks ook het minste af.