Je weet hopelijk dat je niet zomaar een bank kan binnenstappen, een lening aanvragen, zonder dat de bankbediende je enkele vragen zal stellen. Voor een bank is het belangrijk dat ze weten wie je bent, leen je alleen of met je partner? Dat maakt al een heus verschil in de berekening van de mogelijkheden. We geven je in dit artikel enkele zeer nuttige tips die je kan meenemen als je een lening wil aanvragen. Het gaat vaak toch over veel geld, dus je kan maar best goed voorbereid zijn. Ontdek het allemaal in dit artikel.

Vind nu de goedkoopste lening!

Om te beginnen verwacht een bank dat je inkomsten hebt. Als loontrekkende bij een baas, of als zelfstandige. Eén van de twee, of allebei zijn goed. Zo ziet de bank dat er maandelijks geld binnenkomt. Dat geld heb je namelijk nodig om de lening terug te betalen. Het is afhankelijk van je inkomsten hoeveel je kan uitgeven aan leningen. Er is bij elke bank een regel dat je ongeveer 1/3e van je inkomsten kan spenderen aan alle leningen samen. Dus dan maakt het een verschil als je alleen leent of niet. Ook al heb je een vast contract, maar werk je maar halftijds, dan is er nog een kans dat je een lening kan krijgen. Veel hangt af van je uitgaven.

Langs de uitgaven kant wil de bank ook eens kijken natuurlijk. Heb je nog andere leningen lopen of betaal je alimentatie op dat moment? Dat zijn twee vaste uitgaven waar de bank rekening mee zal houden. Op die manier heb je nog 2/3e over om van te leven. Je moet rekening houden dat je ook nog al je andere uitgaven moeten kunnen betalen. Water, elektriciteit, verwarming, voedsel, auto, facturen, boodschappen, hobby’s, het komt er allemaal ook nog bij. Dus je moet op het einde van de maand voldoende over hebben om dat allemaal tot een goed einde te brengen.

Vind nu de goedkoopste lening!

Je kan naar een bankkantoor in de buurt gaan. Maar ook via het internet kan je heel wat banken vergelijken. Door een online lening simulatie uit te voeren heb je direct een resultaat om naar te kijken. Je ziet dan een bedrag inclusief alle kosten, welke je maandelijks zal moeten afbetalen. Je kan zo een berekening bekomen door een bedrag in te voeren dat je wenst te lenen en het aantal maanden dat je wil afbetalen. Hier kan je nog in aanpassen, veel maanden wil zeggen dat je een lager maandbedrag hebt, maar meer kosten zal afbetalen. Omgekeerd kan ook, minder maanden, maar dan betaal je een hoger bedrag per maand af. Beide hebben voor en nadelen, die moet je zelf eens tegen mekaar afwegen. Het is een beslissing die je met je partner kan bespreken.